Гледай
на живо

Австрия прие председателството от България

Борисов символично предаде щафетата

Австрия прие председателството от България Премиерът Бойко Борисов символично предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на австри... thumbnail text

Премиерът Бойко Борисов символично предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на австрийския канцлер Себастиан Курц.

Нашето мото беше „Съединението прави силата“, австрийското е „Европа, която защитава“, а ние можем да се защитаваме само когато сме единни. Австрия поема водещата роля в Европейския съюз в сложни времена .Радвам се, че през цялото Председателство на България имахме непрекъснат диалог с австрийския канцлер Себастиан Курц по всички теми и приоритети. България винаги ще бъде насреща при нужда от помощ“, заяви премиерът Борисов.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви желанието си Австрия да е страната, която да изгражда мостове. Във фокуса на разговорите между Борисов, Курц и Туск бяха поставени резултатите, постигнати по време на Българското председателство на ЕС и приоритетите на Европейския съвет в следващите шест месеца, по които ще работи Австрийското председателство. 

Ние искаме да работим за един много силен Европейски съюз“. За Австрия е чест да поеме важната роля на председател на Съвета на ЕС и че ще работи за  една сигурна и обща Европа. Ще работим много интензивно през тези шест месеца. Благодаря ти, Бойко, за чудесната работа, която България свърши по време на своето председателство“, каза австрийският канцлер.

Австрийското председателство продължава линията на Българското като акцентира върху три основни приоритета - сигурност и борба с нелегалната миграция, конкурентоспособност чрез дигитализация и перспектива за страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа.

„Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония постави основите за перспективата на целия регион“, каза премиерът Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства началото на Австрийското председателство и подчерта, че България е свършила много работа за малко време.  Той изрази увереност, че Австрийското председателство ще надгради постигнатото до момента.