София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Австрийският президент се срещна с Радев и Борисов

Обсъдени бяха двустранните икономически отношения

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Австрийският президент Александър ван дер Белен пристигна на еднодневно посещение у нас. В неговите рамки, той успя да се срещне с българския си колега Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.
 
 
Радев заяви, че е доволен, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. Държавният ни глава и австрийският му колега са единодушни, че трябва да се търсят възможности за диалог с Русия и за общи проекти от взаимен интерес.
 
Общо е  и желанието за задълбочаване на отношенията между София и Виена, като доказателство за това е фактът, че за последните 7 месеца двамата президенти са се виждали 3 пъти, допълниха те.
 
На срещата между  Александър ван дер Белен и Борисов по-късно бяха  обсъдени  обстановката на Балканите и перспективата пред страните от региона за постигане на стабилност, транспортна и дигитална свързаност и икономически растеж. 
 
Бойко  Борисов информира австрийския президент за проведените срещи с лидерите от региона, както и с международните финансови институции, които се ангажират с реализацията на инфраструктурните проекти на Балканите. Засегнат беше и въпросът за възможностите, които предоставя Дунавската стратегия като инструмент за насърчаване на икономиката и връзките между страните.
 
Ван дер Белен приветства усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз и задържането на миграцията до нулеви нива. Българският  премиер пък подчерта, че една от причините да се запази добрият диалог с Турция е споразумението за мигрантите да остане работещо.
 
Ван дер Белен и Борисов определиха двустранните търговско-икономически отношения между двета страни като отлични.