София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Австро-унгарски съюз срещу мигрантите

Виктор Орбан и Себастиан Курц се противопоставиха на Брюксел

6 годиниПолитика 19 Боряна Райчева

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и австрийският канцлер Себастиан Курц демонстирарха пълно единство по въпросите на миграционната политика и сигурността на границите на Европейския съюз.

Орбан каза на среща във Виена, че политиката на ЕС спрямо мигрантите разяжда Шенген и че в момента външните граници на общността са отворени, а вътрешните – затворени, докато трябва да е обратното.

Курц също каза, че "една Европа без вътрешни граници ще работи само ако има подходящите външни граници".

Двамата лидери оцениха високо сътрудничеството между службите на Унгария и Австрия и се обявиха срещу квотите за бежанци.

"Системата за разпределение на бежанците в Европа не работи. Ние сме длъжни да спрем незаконната миграция и да обезпечим сигурността на Европа", каза австрийският канцлер.

Орбан от своя страна коментира, че след излизането на Великобритания ЕС трябва да се разшири към Балканите и изрази увереност, че Централна Европа ще има все по-силна роля в Съюза.