София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Автоинструкторите на протест

По обяд ще блокират движението в центъра на столицата

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Автоинструктори от цялата страна излизат на протест в центъра на София. Те ще се изправят против предложението за увеличаване на часовете по кормуване, както и идеята за въвеждане на GPS-система за проследяване на изминатия маршрут с кандидат-шофьорите.
 
По обяд протестиращи учебни автомобили да затворят движението по булевард „Цар Освободител“ от улица „Раковска“ до площад „Независимост“.
 
Министерството на образованието и министерство на транспорта внесоха предложение за увеличаване на часовете по кормуване - от 31 на 42 часа, и намаляването на теорията - до 14 часа. Целта е шофьорите, които са взели току-що книжка да излизат по-подготвени от школата.
Според автоинструкторите, обаче подобна мярка няма да доведе до желания резултат, защото по думите им проблемът не е в обучението, а в начина, по който се взима изпитът за придобиване на шофьорска книжка.
 
Те добавят, че въвеждането на GPS-система за контрол на изпитите представлява корупционна схема, чрез която курсистите ще плащат такса на частна фирма за дейност, която би трябвало да се извършва от държавната администрация. 
Самата система е била изработена преди предложените промени да бъдат приети и преди да е ясно дали е нужна или не, заявяват още от Националния автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти.
 
Очаква се по-късно днес протестиращите да се срещнат с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и с транспортния министър Росен Желязков.