София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Автономно движещи се таксита дебютират в Сингапур

Услугата ще стартира в малък мащаб – засега с шест коли

7 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева

Първите самоуправляващи се таксита от днес ще превозват пътници в Сингапур, информира Асошиейтед прес. През смартфоните си пътниците ще могат да си поръчват безплатен превоз с таксита, чиито оператор е новосъздадената компания за софтуер за автономни превозни средства- nuTonomy.

Услугата ще стартира в малък мащаб - засега с шест коли, които до края на годината трябва да нараснат до десетина. В началото те ще се движат в ограничен периметър.

NuTonomy си е поставила за цел до 2018 година в Сингапур да има пълна флотилия от самоуправляващи се таксита. Според компанията това ще помогне да бъде намален рязко броят на автомобили по задръстените сингапурски пътища - от 900 000 на 300 000 по думите на главния оперативен директор Дъг Паркър.

От няколко години  редица компании, сред които Google и Volvo, изпробват самоуправляващи се автомобили по обществените пътища. NuTonomy обаче твърди, че ще бъде първата компания, предлагаща транспорт на хората. Тя с няколко седмици Uber, която планира да пусне превоз с автономни коли в Питсбърг, щата Пенсилвания.