София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Автопоход срещу Стратегията за детето в София

Автопоходът е със сборен пункт пред НИМ в Бояна в 17ч.

4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Предстои пореден протест срещу Новата стратегия за детето. Въпреки успокояващите становища от страна на Министерство на труда и социалната политика, че не включва никакви притеснителни моменти ще има нов автопоход. Подобно автошестие се организира за трети път. Организатор на събитието е Милко Божанков, който организира и големите протести под същия надслов от месец юли насам, и е част от фейсбук групата „Българският Род Обединен за Децата – БРОД“.

Мотивите: „Исканията на протестиращите са за отмяна на новия Закон за социалните услуги и отмяна на измененията в Закона за закрила на детето, както и другите 28 закона и нормативни актове, които се изменят с приемането на ЗСУ. Тези закони овластяват безкрайно социалните служби и НПО и им дават основание за груба намеса в живота и бита на семействата. Освен всичко, дефинициите за „дете в риск“, „насилие“ и т.н. са размити и позволяват безкрайна интерепретация благодарение на което 100% от децата попадат в риск, а ролята на родителите се свежда само до възпроизводство. Отнети са всички интрументи, с които родителите могат да възпитават и отглеждат децата си – буквално всяко тяхно действие или бездействие може да се счета за насилие. Новото социално законодателство всъщност се бори за права НАД децата, а не за правата НА децата".

Автопоходът е със сборен пункт пред НИМ в Бояна в 17:00 часа и движение по маршрут: ул. "Околовръстен път", булевардите "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Цар Освободител", "Васил Левски", "Цариградско шосе".