София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Б. БОРИСОВ: НЕ ПРАВЕТЕ БИЗНЕС С АРХЕОЛОГИЯТА

ПЛИСКА МОЖЕ ДА ИМА НОВ СОБСТВЕНИК

8 годиниКултура 8 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов забрани правенето на всякакъв бизнес с археологичните паметници на Плиска. Той забрани всякакви комерсиални дейности, самоинициативи, да се продават, да се даряват и каза, че никой няма да спечели и да му се даде такава възможност от този археологически обект. Повод за думите му станаха споровете около водата на Свещения кладенец в Плиска, пише „Стандарт“.

Борисов обясни, че целта е на Плиска да се извадят разкопките, двата кладенеца, да се разчисти целият терен, където са били първият университет и са писани първите книги. Премиерът не скри и разочарованието си, че едно добро дело като разкриването на археологическото наследство на България може да доведе до скандал.

Премиерът прикани спорът – научният, историческият, археологическият, да се води на ниво експерти. Освен това той прикани Министерство на образованието и науката да се включи в разкопките на Плиска и да въдвори мир.

Той допълни, че според него водещи в разкопките би трябвало да са археолозите, Шуменският музей, "специалистите, които са там – тези, които са на място".
Премиерът намекна, че е възможно да има и смяна на собствеността на археологическия паметник и каза, че Министерство на културата е най-добре да прецени дали да оставят Базиликата в Министерство на културата, дали да се даде на общината за да си има стопанин. Борисов каза да се покани кмета и да решат, иначе когато има няколко чорбаджии, винаги се създават проблеми, отсече премиерът.