Гледай
на живо

Б.Борисов: Няма защо да подавам оставка

Премиерът се надява протестите да спрат с падането цените на горивата

Б.Борисов: Няма защо да подавам оставка "Давал съм оставка два пъти. Сега няма защо. Надявам се протестите да престанат, след като цените на... thumbnail text

"Давал съм оставка два пъти. Сега няма защо. Надявам се протестите да престанат, след като цените на горивата падат. Това каза в интервю за bTV премиерът Бойко Борисов.

Той обясни, че в момента цените на горивата са паднали с 20 стотинки и ще продължат да падат, като подчерта, че това се случва не заради протестите, а заради цените на петрола.

„Имаме няколко решения, за да убедим хората, че държавата не се меси в цената на горивата и каквото зависи от нас сме направили. Основното е да се вдигат доходите на хората. Виждате - увеличаваме пенсии, заплати, даваме повече пари за образование, култура, наука", разкри Борисов.

Премиерът призна, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов в момента не се обсъжда. „Не е приятно всеки ден да чуваш под прозореца си скандирания "оставка". Особено от майките на деца с увреждания. Много работихме с тях, положихме много усилия и едно непремерено и грубо изказване ги върна на улицата. Яд ме е за това. Аз се извиних няколко пъти. Надявам се, че и Валери Симеонов е разбрал, че не трябваше да казва тези думи. Пак се извинявам на майките. Това мога да им кажа. Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда в този момент. Той трябва да подаде оставка пред Обединени патриоти. Аз има коалиционно споразумение с тях, а не с Валери Симеонов“, коментира Бойко Борисов.

Запитан дали правителството се крепи на Симеонов, той отговори: „Кабинетът се крепи на всеки един от нас”.

Борисов подчерта, че „от миналия петък до вторник президентът Румен Радев не е спрял да напада правителството“.

„Той атакува журналистиката и каза, че тя е атрофирала. Вие чувствате ли се атрофирал? Ако правителството или аз съм ви диктувал какво да говорите, излезте и го кажете. Аз нямам вестник или телевизия. Вие медиите излезте и кажете оказвал ли ви е някой натиск. Има опозиционни медии, които всеки ден ни критикуват и няма един добър ред за правителството“, каза още премиерът и подчерта, че кабинетът не води война с президента. "Аз си меря думите. Да сте чули една лоша дума да кажа за президента Радев?“, заяви Борисов.

Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти е успяло да увеличи доходите на хората – в това число пенсии и заплати. „Правим всичко, за да растат доходите, но помислите, ако тези 7 млрд. лева, които ги дадохме за грешките на БСП, ги бяхме инвестирали в икономика, заплати, пенсии", отбеляза министър-председателят.