София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БАБХ информира за заразена с фипронил партида с яйчен прах

На българския пазар няма заразени яйца

6 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

 

Д-р Камен Николов, директор на Областната дирекция на БАБХ – София-град съобщи, че на българския пазар няма данни за заразени с фипронил яйца. От БАБХ имат информация само за една партида яйчен прах от 500 кг., заразена с фипронил. Той обясни, че опасният яйчен прах бил използван за 25 тона сладолед и 9 тона майонеза. Николов съобщи, че цялото количество от тези продукти са изтеглени, а рискът е минимален.

От края на миналата седмица текат проверки в три направления- всички складове, които получават стоки от целия ЕС, съдържащи яйца и яйчен прах, производителите на продукти, които влагат такива продукти, и всички производители на яйца и всички птицеферми за наличие и евентуална употреба на фипронил.

Заразеният яйчен прах се използва само в 2 производствени предприятия в България - за сладолед и майонеза, а в готовия продукт се влагат малки количества от опасния яйчен прах. Експертът посочи, че заразеният прах е в много малки количества в готовия продукт, а за да има лош ефект върху здравето, човек трябва да приеме много голямо количество.

Припомняме ви, че петнадесет страни от ЕС, както и Хонконг и Швейцария, са получили яйца, замърсени с инсектицида фипронил. Европейската комисия ще проведе среща с министри и регулатори на 26 септември. Бе установено, че яйцата, идващи предимно от Холандия, съдържат вредни пестициди, забранени от ЕС за употреба в хранителната промишленост.