София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БАБХ: Няма опасност България да пламне от листериоза

Бременни и онкоболни са най-уязвими

4 годиниЗдраве 11 Боряна Райчева

Няма опасност от епидемия от листериоза в България, уверяват от Агенцията по безопасност на храните, тъй като всички продукти, заразени с бактерията, са изтеглени от пазара. Какво количество от опасните немски колбаси и пушената скумрия от Румъния сме изяли обаче, не се знае.
„При пациенти, които са имунокомпетентни, инфекцията би могло да протече леко и самоограничаващо се, без да има място за паника и притеснение“, обясни гл.ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедрата по инфекциозни болести към ВМА. Тя обърна внимание, че хората, които трябва да се наблюдават и да се следят за симптоми са рисковите групи - бременни, новородени, хора с подтиснат имунитет, възрастни над 65-годишна възраст, при които се очаква развитие на инвазивна форма на инфекцията с по-тежко клинично протичане и може да се стигне до евентуална хоспитализация.
Най-честите симптоми на листериоза са температура, гадене, повръщане и диария. При рисковите групи обаче е възможно задълбочаване на заболяването, което се изразява в настъпване на бактериемия, развитие на септично състояние, засягане на централната нервна система, на сърцето, белия дроб, пневмония, менингити, менингоенцефалити, засягане на стави и кости, както и перитонити. Хората с хематологични и онкохематологични заболявания, както и тези, които са на онкотерапия, е добре да си припомнят дали са консумирали посочените продукти, да се самонаблюдават в рамките на 1 до 4 седмици и ако имат някои от симптомите, да посетят своя лекуващ лекар, посъветва д-р Баймакова.