София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БАБХ: Щамът на Птичи грип у нас не е опасен за хората

Предприети са мерки за ограничаване на заразата

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Щамът на Птичи грип у нас до момента, не е опасен за хората. Той е от типа Н5. Очаква се да от под тип N8, като в повечето европейски страни. Това съобщи д-р Георги Чобанов от Българска агенция по безопасност на храните.

Н5 засяга предимно кокошевия вид птици. Те умират много бързо, ако са заразени. При водоплаващите симптомите се появяват на по-късен етап.

Първият случай на грип у нас е потвърден на 19-и декември 2016 година. От този момент са наложени мерки за овладяване на ситуацията в страната. Първият случай е във Видинска област.

Ограничено е свободното придвижване на птици, забранени са и пазарите за птици и свине в цялата страна, забранен е и лова в няколко области на страната.

Разпространението на грипа не притеснява хората в преработвателния бранш, като Венцислав Петров, който е собственик на предприятие за преработка на пилешко и свинско месо. Той вярва, че се осъществява достатъчно добър контрол от контролиращите органи.

Предприятието му е създадено още през 1995 година и от тогава до сега са се сблъсквали с различни проблеми.

Към момента грипа е завладял голяма част от Европейските държави. Огнищата на заболяването у нас са свързани с миграцията на дивите птици, във връзка със застудяванията. Птиците бяха събрани в района на Русия и със застудяването дойдоха към нас, коментира д-р Чобанов.

От Агенцията по безопасност на храните призовават стопаните да се спазват мерките за безопасност, за да се ограничи заразата, особено сред домашните кокошки.