София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Балканските лидери се срещат в Сараево

„Процес на сътрудничество в Югоизточна Европа“

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

В Босна и Херцеговина започна двудневна среща под наслов „Процес на сътрудничество в Югоизточна Европа“.

На срещата присъстват премиерът на България Бойко Борисов, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик, членовете на Президиума Шефик Джаферович и Желко Комшич, президентът на Черна гора Мило Джуканович, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Албания Илир Мехра, министър-председателят на Република Черна гора, представители на Румъния, Хърватия, Гърция, Молдова, Словения и ЕС.

Основните теми на форума ще бъдат въпроси, свързани с общите интереси на страните, участващи в срещата “Процес на сътрудничество в Югоизточна Европа”. Освен това страните ще обсъдят работата, извършена като част от председателството на организацията на Босна и Херцеговина.

Организацията на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа е създадена през 1996 г. с цел засилване на сътрудничеството между страните от региона в областта на политиката и сигурността и насърчаване на икономическото сътрудничество.