София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бан Ки Мун призовава САЩ да приемат повече бежанци от Сирия

Според него, сега е моментът да бъдат изградени мостове между хората

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова САЩ и други страни да приемат повече бежанци от Сирия и други части на света, засегнати от кризи.

Според него, повече от 60 милиона души са били принудени да напуснат домовете си заради въоръжени конфликти и преследване.

Генералният секретар на ООН, заяви, че бежанците от Сирия и други страни, които са загубили всичко и имат право на убежище, се сблъскват единствено с бодлива тел и дискриминация. Той продължава да призовава страните, включително Съединените щати, да приемат повече хора. Бан Ки Мун смята, че трябва да се изправят срещу тези, които разпространяват опасни митове за бежанците и мигрантите.

Той предупреди също, че ислямофобията, расизмът и други форми на омраза, които набират скорост в резултат на миграционната кризата, спират развитието на човечеството.

"Сега е моментът да се изградят мостове между хората, а не стени", каза генералният секретар на ООН. През септември 2015 г. президентът на САЩ Барак Обама обеща, че в рамките на една година страната ще приеме най-малко 10 000 бежанци от Сирия. Според съобщения в медиите, досега в САЩ са пристигнали само 1700 души от близкоизточната страна. От своя страна, от ноември м.г. Канада прие 26 000 бежанци само от Сирия.