София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Баневи: Няма доказателства за вината ни

Съдът обаче реши – остават в ареста

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Апелативният специализиран съд остави Николай и Евгения Баневи в ареста. Магистратите мотивираха решението си с това, че двамата имат достатъчно финансови възможности, за да си организират напускане на страната.

Припомняме, че съпрузите са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв., участие в  организирана престъпна група, длъжностно присвояване и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

"Не сме изненадани, очаквахме това решение", казаха Баневи след обявяването на присъдата.

В началото на съдебното заседание, при опит да говори пред медиите, Николай Банев определи случващото се като „селска вечерника“. Служителите на „Съдебна охрана“ обаче изгониха медиите.

Журналистите бяха отстранени от съдебна зала, но Баневи поискаха пресконференция след делото, за да говорят за обвиненията. След като се запознали с всички 123 тома с доказателства установили, че доказателства за тяхната вина нямало.

Банев призова обществото да следи развитието на делото, за да види как ще приключи процесът срещу тях. „Това е бутафорна прокуратура и бутафорен съд. „Искам да питам българската общественост дали ще иска оставките на Цацаров и Гешев като не намерят един милиард”, заяви той и дори припомни, че два пъти е разговарял с премиера Борисов за състоянието на "Полимери".

Според твърденията на прокуратурата обаче, Баневи имат в швейцарска банка половин милиард евро, източили са редица приватизирани от тях предприятия и са укривали данъци.

„Дай Боже да ги имаме“, пошегува се Евгения Банева.  Съпругът й уточни, че по делото няма нито един негов подпис или на жена му, а на други хора, които са били на трудови договори и на работа в холдинга.

В следващите три месеца съпрузите остават в ареста.