София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Банкерката обвинена в източване на 440 000 лв излезе от ареста

Съдът я пусна под домашен арест

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Бургаският апелативен съд освободи под домашен арест 29-годишната Биляна Манчева от Нова Загора.

Обвинената за присвояване на 440 000 лева от клиентски сметки, Биляна Манчева е била управител на банков клон в Нова Загора.

„Аз не издържам. Сънувам кошмари. Само преди седмица бях успешен финансов директор на банка, изведнъж се озовах в една килийка-метър на метър. Стоиш затворен и не знаеш какво се случва...Моля да ме пуснете под домашен арест - ако трябва по сто пъти да ме проверяват... В ареста е нечовешко“. С тези думи се обърна към съдебния състав Манчева.

На 18 февруари, след акция на МВР, Манчева беше арестувана. Днес адвокатът й настоя да бъде пусната под домашен арест. Мотивите - събраните доказателства били косвени, а условията в ареста - ужасяващи.

„Арестът в женския затвор в Сливен е единственият в страната, който не е ремонтиран. Там има хепатит Б, серопозитивни, въшки и всякакви екзотични животни.... Вече и сложиха и съкилийничка в килия от два квадратни метра. Биляна страда от клаустрофобия“, посочи защитата.

По думите на прокурор Красимира Каталиева, от юни 2016 г. -  три месеца след назначаването й, до 5-ти февруари- началото на одита, Манчева е източила над 400 000 лв. 

"Касае се за арогантна личност, с престъпно самосъзнание. Безскруполно лице. А след осъзнаване на санкцията, която я грози - от 10 до 20 години затвор, има опасност тя да се укрие и да въздейства върху свидетелите“, подчертава обвинението.

Адвокатът на Маринова е категоричен, че обвиненията към клиентката му са повдигнати неоснователно, тъй като "няма нито един първичен и счетоводен документ, в който да е нейния подпис". А слектронните отчети, на базата на които са повдигнати обвинения свидетелстват единствено за безстопанственост, но не и присвояване. 

"Присвояване има тогава, когато е доказано в чий джоб влизат паричните средства. При всички случаи парите не са по нейните сметки. И като не е установено къде влизат, финансовата институция е отговорна. Биляна няма делегирани права и самия клон няма правомощия да извършва такива транзакции. Това може да стане само от централата на банката“, контрира още защитата.