София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БАНКИТЕ В ГЪРЦИЯ УДЪЛЖАВАТ ВАКАНЦИЯТА СИ

ОТ МВФ ЗАЯВИХА, ЧЕ Е НУЖНО ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ ДЪЛГА НА СТРАНАТА

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Пари в банкоматите в Гърция ще има до вечерта на 13 юли. Това заяви председателят на Съюза на банките в страната Лука Кацели, предаде ТАСС. Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард съобщи, че е нужно преструктуриране на гръцкия дълг.

Според Кацели банковата криза в Гърция постепенно ще се нормализира, когато се постигне споразумение за финансиране с международните кредитори. От МВФ уверяват, че усилено търсят решение за ситуацията в страната.
Министерството на финансите на Гърция издаде заповед банковата ваканция да продължи до 10 юли, което означава, че банките ще останат затворени до 13 юли. Някои от тях, които са понесли по-сериозни икономически щети, могат да се слеят с по-силните си конкуренти на пазара.
По-голямата част от гърците се страхуват, че стойността на еврото ще се понижи и започват да инвестират в предмети, които станаха по-ценни от парите. Хората се опасяват, че спестяванията им ще се стопят, дори и при добър изход на преговорите между Атина и нейните кредитори.
Представителите на СИРИЗА, които настояват за облекчаване на огромния дълг на Атина, трябва да представят нова програма за реформи.
Европейските лидери ще се срещнат в неделя, за да направят последен опит да постигнат споразумение с Гърция.