Гледай
на живо

Барби на 60

Повече от един милиард кукли са продадени от дебюта й през 1959 година

Барби на 60 Тази година Барби навършва 60 години и все още няма нито една бръчка. Блондинка или брюнетка,  ... thumbnail text

Тази година Барби навършва 60 години и все още няма нито една бръчка. Блондинка или брюнетка,  черна или бяла, принцеса или президент, Барби завинаги е любимката на младите момичета, дори и да е предизвикала противоречия през годините.

Емблематичната кукла е еволюирала, за да се справи с времето. И въпреки ожесточената конкуренция в производството на играчки, 58 милиона Барби се продават всяка година в повече от 150 страни. Повече от един милиард кукли на Барби са продадени, откакто дебютира на Американския панаир на играчки в Ню Йорк на 9 март 1959 година.

Куклата е измислена от Рут Хендлер,  който е вдъхновен от собствените си деца, за да създаде куклата.

През 1961 година, само две години след появата на Барби на бял свят, се появява и нейното гадже Кен. Двете кукли са кръстени на децата на създателката им Рут Хендлър.

Едва на 6-годишна възраст, през 1965 г., Барби вече е астронавт. Така тя изпреварва с четири години Нил Армстронг, който се разходи по Луната. До този момент Барби се е вживяла в 200 различни кариери.

През 1965 г. Барби прохожда, тъй като получава сгъваеми крака.

През 1968 г. на пазара е пусната първата тъмнокожа кукла, приятелка на Барби, Кристи. През 1980 г. самата Барби става чернокожа.

Стига се и до апогея в „политическата кариера“ на знойната кукла, която през 1992 г. се кандидатира за първи път за президент.

Явно нещо във връзката между Барби и Кен не върви както трябва, поради което през 2004 г. Барби заменя гаджето си със сърфист на име Блейн, брат на един от нейните приятели. Но и тази връзка продължава само кратко време.

Две години по-късно Кен официално се връща към живота на Барби.

През 2016 г. Барби превзе челната страница на сп. „Тайм“, след като беше представена в няколко нови образа: висока, дребна и с апетитни извивки на тялото.