София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БАРЕКОВ: НЕОБХОДИМО Е СЪЗДАВАНЕТО НА КОАЛИЦИЯ ЗА БОРБА С ИД

БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ УЧАСТИЕ В СИТУАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Необходимо е създаването на коалиция, която да се справи с терористичната групировка „Ислямска държава“. Това заяви евродепутатът от „България без цензура“ Николай Бареков в предаването "Позиция" по Евроком. По думите му, в нея трябва да участват Америка, Европа и Русия, като само чрез обединението им ще бъдат ликвидирани джихадистите.
Бареков добави, че гласът на България трябва да се чува по-ясно в Европа, но българското правителство няма комуникация с евродепутатите, които не са част от политическата група на ГЕРБ. Той уточни, че страната ни не трябва да разчита големите сили да вземат решение, а да бъде активна част от Евросъюза.
Евродепутатът коментира още, че в момента САЩ е загубил статута си на световен лидер. Бареков беше категоричен, че Америка трябва да осъзнае полицейската си функция и незабавно да наложи ред в Близкия Изток. Той добави и, че не бива страната ни да разчита единствено на Турция за опазване на границите ни, но определя България като недостатъчно подготвена за справяне с проблема.