София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Барзани се оттегли от президентския пост на Иракски Кюрдистан

Сблъсъци в столицата Ербил

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Привърженици на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани са се опитали да щурмуват парламента на автономната област в неделя в столицата Ербил, но са били отблъснати от силите за сигурност.

71-годишният политик обяви, че се оттегля от президентския пост. Мандатът му изтече през 2015 година, но Барзани инициира референдум за независимост от Ирак и остана на власт, аргументирайки се с изостреното политическо напрежение.

Критиците на Барзани твърдят, че с референдума той е навредели на кюрдите, които бяха принудени от правителството в Багдад да се изтеглят от всички контролирани от тях райони извън границите на Иракски Кюрдистан, включително и от богати на петрол, които те разглеждат като източник на приходи за бъдещата си държава.

След като иракското правителство обяви за незаконен референдумът в края на септември, войските на Багдад предприеха офанзива и изтласкаха кюрдските групировки от районите, които те контролираха.

Барзани обяви, че няма да удължава отново мандата си и се оттегля от президентския пост, като със специално писмо разпределя правомощията си между парламента, правителството и съдебната власт.

Не е ясно кога ще се проведат президентски избори, като досега никоя партия не е издигнала кандидати.

Според мнозина анализатори оттеглянето на Барзани е само маневра, която цели да му осигури политически актив преди изборите.

Оттеглилият се президент остава обаче в политиката и ще ръководи Върховния политически съвет на Иракски Кюрдистан.