София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бави ли се газовата връзка между Гърция и България?

Теодора Георгиева и проф. Атанас Тасев за Телевизия Евроком

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Проектът за междусистемната газова връзка Интерконектор „Гърция – България“ (IGB), първа копка за който е направена до ГКПП „Маказа“, се забави заради т.нар. „незаинтересовани страни“. Става дума за селскостопанските производители по трасето.

Това коментира специално за Телевизия Евроком изпълнителният директор на „Ай Си Джи Би“ Ад (ICGB) от българска страна Теодора Георгиева след церемонията с участие на премиерите Алексис Ципрас и Бойко Борисов.

Според нея газопроводът за свързване на газовите системи на двете страни трябва да е изграден навреме – до края на 2020 г. Първите количества синьо гориво трябва да потекат към България през 2021 г. Тогава се очаква Азербайджан да даде старт на газовото находище в Каспийско Море „Шах Дениз 2“.

От него газът трябва да се доставя към Гърция по Трансадриатическия газопровод (TAP). От тях 1 млрд. куб. м са договорени с Баку по Интерконектора Гърция – България.

Енергийните експерти смятат, че въпреки забавянето на работата по проекта интерконекторът ще е готов към първите доставки по Трансадриатическия газопровод.

На това мнение е и проф. Атанас Тасев от Българския Енергиен Форум (БЕФ). Според него страната ни има минимален риск да остане без синьо гориво дори при наличие на проблем с транзита през Украйна.

Че в бъдеще може да се наложи да се доставя азербайджански газ през Гърция и България към Украйна спомена и премиерът Борисов. Специален гост на церемонията беше вицепремиерът на Азербайджан Ягуб Еюбов, който потвърди ангажимента на президента Илхам Алиев за доставки към Гърция и България през 2021 г.

Вижте повече във видеото 

Автор: Николай Марченко

Оператор: Стефан Тодоров