София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БЧК се стреми към „нула загинали деца на пътя“

Д-р Тодоровска пред Евроком за подкрепа към най-малките пострадали

пропускане
5 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

За дарения чрез SMS в помощ на деца, пострадали при пътни инциденти, призова пред Евроком зам.-генералният директор на Българския Червен кръст д-р Надежда Тодоровска. Екипът й организира втора национална дарителска кампания преди новата учебна година.

„Надяваме се с тази дарителска кампания, която стартира сега на 5 август и ще продължи до 31 октомври да съберем максимално средства, за да можем да им помогнем. И на Коледа да има по-малко деца пострадали, но пък да има и с какво да подкрепим. За съжаление, виждате какъв бум има по пътищата по време на отпуските с катастрофи и пострадали“, каза тя.

Д-р Тодоровска признава, че данните показват все още голям брой на катастрофи с участие на деца по българските пътища.

„Статистиката показва, че възрастните очевидно не си вършим добре работата. И всяка година една класна стая остава празна. За миналата година 35 деца са загинали. Това е една голяма цифра за нас в България, която има и демографски проблем, освен всичко. 1132 деца са ранени през 2018 г. Това означава много болка както за тях самите физически. А и много страдание за цялото семейство и за близките на тези деца“.

Зам.-генералният директор на БЧК е категорична, че парите стигат до семейства с пострадали деца, които най-много се нуждаят от рехабилитация след пътен инцидент.

Д-р Тодоровска обясни как семействата кандидатстват за финансовата подкрепа. „В зависимост от тежестта на уврежданията, която получи детето, дали са тежки или много тежки, се дава малко повече средства. Но това става с пълно единодушие на всички участници в Консултативния съвет. А това са представители, които са учредители и участват в създаването и оперирането на този национален дарителски фонд“, обясни зам.-шефът на БЧК.

Надежда Тодоровска призова възрастните да подготвят деца за правилно поведение на пътя. Това касае и превърналите се в мода електрически тротинетки и колелета.

Автор: Николай Марченко
Оператор: Денис Кирилов