София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бебето от Магнитогорск е излязло от кома

10-месечното момиченце вече диша самостоятелно

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Десетемесечното момиченце, прекарало над 30 часа под руините в руския град Магнитогорск, е излязло от кома,съобщава "Нюзру".
 
Лекарите допълват, че детето вече може да диша самостоятелно и реагира при общуване с майка си. Специалистите са на мнение, че най-страшното вече е зад гърба на пострадалото момиченце. Те съобщават, че все още има опасност за единия крак на детето, пострадал от замръзване, но вероятността той да бъде ампутиран се определя като малка.
 
Майката е обяснила и че дъщеря й вече има глас, което също се отчита от медиците като знак, показващ подобряване на състоянието.
 
Според здравния министър на Русия събуждането на детето е като новогодишно чудо. Лекарите разказаха, че то буквално се е борило за живота си, понеже не е могло да диша самостоятелно, а и е имало проблеми с бъбреците. За пълното възстановяване на детето, според специалистите, ще са нужни обаче поне няколко месеца.
 
Припомняме, че  утрото на последния ден от 2018 г. цял вход в жилищен блок в Магнитогорск се срути и загинаха 39 човека. Смята се, че трагедията е причинена от изтичане на газ.