София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бедствено положение и в село Иново

РЗИ-Видин проверява питейната вода в Брегово

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Обявено е бедствено положение в село Иново, Община Видин. Кметът на общината Огнян Ценков обяви със заповед бедствено положение за селото. Заповедта е във връзка с провеждането на аварийно-възстановителни работи, с цел ограничаване на последствията от скъсана дига в района на село Иново, вследствие на усложнена хидрометеорологична обстановка - валежи от дъжд и интензивно снеготопене и повишени нива на водните басейни и водосборите на реките.

След направен огледа е установено, че на около километър от моста на главния път на дигата откъм с. Иново има пробойна. Едната част от водата в събирателния канал се излива в землището на селото (земеделски земи). По този повод Общинският щаб за защита при бедствия проведе две заседания, ръководени от заместник-кмета на Община Видин инж. Цветан Асенов.

Щабът възложи и бе направено геодезическо заснемане на района, на първите къщи в близост до разлива, на дигата и нивото на водата в нея.

Кметът на кметство Иново уведоми населението за създалата се обстановка. От страна на „Напоителни системи" - Видин трябва да се осигури постоянно наблюдение на критичните участъци, както и необходимата техника и специалисти за извършване на аварийно-възстановителните дейности. Дигата е под постоянно наблюдение.

Бедствено положение заради опасност от наводнения са обявили още общините Хайредин и Брегово.

Още 20-30 см остават на водите на река Тимок, за да прелеят дигите. Кметът на Брегово Милчо Лалов заяви, че най-застрашението хора ще бъдат евакуирани. Подсигурени са две сгради за настаняане на хората.

Местните жители се притесняват и от екокатастрофа . От мината в сръбския град Бор замърсява с тежки метали, а хората от Бреговор не пият от питейна вода. РЗИ- Видин твърдят, че водата не е замърсена. Предстои да бъдат взети проби от местната вода, която ще се изследва по химични и микробиологични показатели .

Овладяно е положението и с преливника на язовир „Рогозен-1”. Ремонтът на съоръжението продължава, за да бъде гарантирана сигурността на хората от населените места в равнината.

Според експертите водата от разлива, който наводни къщи и дворове, ще се оттича поне няколко дни.

Остава в сила бедственото положение за три от населените места в Община Хайредин.