София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бедствено положение в област Плевен

Огнищата на африканска чума се увеличават

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Обявено е бедствено положение в област Плевен, поради установените огнища на африканска чума. То влиза в сила от днес (24-ти юли) и ще продължи до 31-ви юли, като ако е необходимо, срокът ще бъде удължен.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров внесе днес заповед, с която обявява бедственото положение, породено от разрастващият се обсег на африканската чума в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.

За директор на ОДБХ – Плевен е избран д-р Иван Йорданов. Заповедта налага на органите на ОДБХ да координират, организират и изпълнят дейностите по евтаназиране на животните, в опасните зони.

Чрез обявяването на бедствено положение, се разширява кръга от институции, които да съдействат за справянето с проблема, обясни Мирослав Петров. Той добави, че стриктното спазване на очертаните мерки и действия е от изключително значение за ефективността на операциите.