София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бедствено положение в Португалия

Държавата е в очакване на нови пожари

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Правителството на Португалия обяви бедствено положение в някои райони и постави пожарните и спасителните служби в готовност в очакване на нови пожари, предаде Ройтерс.

Страната пое основния удар на горещата вълна, обхванала значителни части от Южна Европа, и се бори с най-тежките пожари в съвременната си история. Това лято пожари са изпепелили над три пъти повече горски площи, отколкото през една обикновена година. Правителството каза, че въвеждането на бедствено положение в централните и северните райони на страната, както и в западните части на историческата провинция Алгарве на южното крайбрежие, ще има "превантивен ефект". Според прогнозите на метеорологичната служба в неделя на някои места се очаква температурите да достигнат 40 градуса по Целзий.

В събота, когато в страната са бушували рекордните 268 пожара, правителството се обърна към други Европейски страни с молба за помощ с противопожарни самолети и огнеборци.
Над 130 души бяха евакуирани вчера от селата в област Сантарем, на около 170 км североизточно от Лисабон, където повече от 1000 пожарникари се борят с огъня. Изпепелените площи в Португалия тази година представляват една трета от опожарените територии в ЕС.

Португалското министерство на вътрешните работи съобщи, че полицията е арестувала рекордния брой от 91 заподозрени за причиняване на пожари - било умишлено или поради престъпна небрежност.