София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бедственото положение във Видин остава

Река Русенски Лом заля дворове

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Бедственото положение в община Видин остава в сила. Вчера 17 села в областа останаха откъснати за часове заради затрупаните от снега пътища. Ситуацията вече е нормализирана.

„Всички населени места в областта са с електрозахранване, с изключение на село Чичил. Там е имало проблем, но от ЧЕЗ работят по отстраняване на проблема“, съобщи областният управител Албена Георгиева.

Вчера следобед помпената станция в града, която осигурява питейна вода на видинчани и още 22 населени места в общината, беше без ток и до отстраняване на проблема не работеше, но електрозахраването на станцията е възстановено.

Тази нощ в областта отново имаше валежи.

В сила остава първият етап от плана за действие при високи води на река Дунав. Нивото на реката е най-сериозно именно при Видин - 751 см. Дигите около реката се наблюдават непрекъснато. Създадена е работна група, която следи нивото на Дунав постоянно. Към този момент нивото е спаднало с 15 см и няма опасност за населението, въпреки това институциите са с повишено внимание, съобщи областният управител.

Нивото на река Дунав при Русе обаче е повишила нивото си от вчера насам с 15 см. По данни на Агенцията за проучване и поддържане водните стоежи на този етап няма опасност от заливане на кея или на земеделски площи, но тъй като е преминала прага от 680 см, е обявена първа степен на готовност и реката се наблюдава денонощно, предаде БНТ.

Река Русенски Лом е заляла няколко двора в село Красен. В района има аварийни екипи, които са в готовност да отреагират и при необходимост да източват необходимите водни количества.

По думите на областния управител на Русе Галин Григоров към настоящия момент няма населени места без ток и вода. В областта няма и пътища, които да не са проходими.

Остава бедственото положение и в Брегово, съобщи кметът на града Милчо Лалов. „Нивото на реката е спаднало, но има опасност при топенето на снега да се покачи отново“, обясни той.