Гледай
на живо

Бейби бум в края на годината отчитат в Пловдив

Лампите в Капана светват всеки път при раждането на нов живот

62 пъти присветнаха лампите в Капана само за месец, за да оповестят благата вест, че нов живот се е родил в клиника „Торакс” – Пловдив. АГ-отделенията на четири пловдивски болници - УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пловдив“ и СБАЛАГ „Торакс“ се включиха в проекта на италианският художник Алберто Гарути „На родените днес“. При всяко раждане, с натискане на специален бутон в клиниките, уличното осветление в квартала на творческите индустрии започва да пулсира сякаш следва ритъма на новотуптящото сърце. На 16 ноември 2018 г. официално бе открита светлинната инсталация. Месец по-късно Пловдив вече има над 400 новородени в 4-те болници. 

Медиците споделят,  че родителите на новородените имат изключително положително отношение към инициативата „На родените днес“. Татковците с нетърпение и гордост натискат бутона, който е свързан със светлинната инсталация в Капана. Това вече е една от най-желаните снимки и видео за майките и бащите с бебетата.

Лекарите се надяват, че  чрез проекта на Алберто Гарути, добрите новини ще стигат до все повече хора и те ще се усмихнат и ще помислят с добро за детето, което е поело първата си глътка въздух точно в този момент.

Още днес, когато се разхождате по Главната улица на Пловдив и хвърлите поглед към Капана, можете да станете свидетели на появата на нов живот. Загледайте се в лампите и усетете пулса на бебето, което се е родило в красивия  ни град под тепетата.