София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Бежанци, добре дошли“ върху Статуята на Свободата

Плакатът останал там повече от час

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Транспарант, приветстващ бежанците с добре дошли, се появи на Статуята на Свободата в Ню Йорк. Той остана за един час под фигурата на "Дамата на свободата" и бе свален от служители на националната Служба по парковете на САЩ, отговаряща за поддръжката на паметника. Кадри от необичайното събитие обаче се завъртяха в интернет и породиха много коментари в социалните мрежи.

Започнало е разследване как се е озовал на статуята транспарантът с надпис: "Бежанци, добре дошли!". Инцидентът е станал в същия ден, когато Министерството на вътрешната сигурност обяви разширяването на мерките по отношение на имиграцията.

Статуята на Свободата е паметник от национално значение и поставянето на плакати и банери върху нея е строго забранено. Тя се намира на остров Либърти на 3 километра югозападно от Манхатън. Паметникът е подарък на народа на САЩ от народа на Франция. През 1984 г. статуята е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.