Гледай
на живо

Белащица каза стоп на кариерите

Стотици се включиха в протестното шествие от селото до Пловдив

Белащица каза стоп на кариерите Над  200 души от Белащица,  съседните села и дори дошли от Пловдив се включиха днес в прос... thumbnail text
Над  200 души от Белащица,  съседните села и дори дошли от Пловдив се включиха днес в простното шествие, за да кажат "Споп на кариерите".
Всички те изминаха пътя от центъра на селото до околовръстното шосе на Пловдив, за да защитят красотата на Родопите, в полите, на които са израснали от по думите им "алчността" на концесионерите в региона.
 
Недоволството на хората в момента е провокирано от инвестиционното намерение на един от двамата концесионери на кариерите за инертни материали, съществуващи от 60-те години на миналия век и разположени само на километър от населеното място, да разшири производството си с площ от още 50 дка, които да обхващат и историческия връх Калоян. 
 
Дошли тук на протеста в Белащица именно от града с най-мръсния въздух днес бяха и Мартина и нейният десетмесечен син Явор, който се включва в протеста за правото си да диша чист въздух за трети път.
Всички протестиращи бяха категорични, че битката им ще продължи до крайната победа.