София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белгия предлага премахването на социалните помощи за граждани на ЕС

Това ще е предпазна мярка срещу измами със социалната система

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Белгийският държавен секретар по миграцията и убежището Тео Франкен предлага гражданите на ЕС в страната да бъдат лишени от правото на социални помощи, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Проектът предвижда спирането на плащането на помощи като предпазна мярка срещу допускането на измами със социалната система. Действащото законодателство планира чужденците от ЕС да бъдат възприемани като "необоснована тежест за социалната система". Това се случва в случаите, в които получават социални помощи повече от три последователни месеца, а са постоянно пребиваващи в страната по-малко от три години.

Според законодателството на ЕС, когато приемащата държава оцени нечие присъствие като неоправдана тежест за социалната система, държавата може да издаде заповед за напускане. На това основание през 2015 година Белгия е изгонила 1702 граждани на ЕС, а през 2014 година – 2042 души. От началото на тази година 702 души са били принудени да напуснат страната. Законите в Белгия дават правото на постоянен престой на гражданин на държава от ЕС повече от три месеца, ако той може да докаже, че има средствата за пребиваване, или че има работа, или поне че има основателни очаквания да бъде нает.

А според статистиката близо една трета от европейците на социални помощи в Белгия разчитат на тази издръжка за срок, по-дълъг от две години.