София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЕЛГИЯ ВЪВЕДЕ ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ ПО ГРАНИЦАТА С ФРАНЦИЯ

КОНТРОЛЪТ Е ВЪВЕДЕН ПО ВСИЧКИ ГАРИ И ЛЕТИЩА

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Белгия въведе граничен контрол за пристигащите по земя и въздух от Франция след вчерашните нападения в Париж. Междувременно министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон обяви, че страната работи съвместно с френските власти за контрола на 620-километровата граница между двете държави.

Полицейски засилен контрол има по всички основни гари и летища по границата с Франция. На южната жп гара в Брюксел, откъдето тръгва международният влак за Париж, и на международното летище се извършват засилени проверки от полицаи и военни. Ян Ямбон заяви, че тази нощ е наредил на местната полиция да повиши контрола на всички обществени прояви. Той разпоредил на федералната полиция да съдейства на французите по границата и да въведе най-високо ниво на контрол на летището „Завентем“ в Брюксел и на Южната гара.
Белгия е рамо до рамо с Франция, каза в изявление премиерът Шарл Мишел, който свика Национален съвет по сигурността.
Председателят на европейския съвет Доналд Туск заявяви, че Европейският съюз ще съдейства на Франция и ще подсили антитерористичната си стратегия. Ще искаме от световните лидери, които се събират на Г-20 в Анталия, да отговарят подобаващо на заплахата от екстремизма.
Дълбоко съм шокиран, заявява от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заяви, че тероризмът никога няма да победи демокрацията.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е дълбоко трогнат от трагедията и съчувства на близките на загиналите във Франция.