София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Белгийска връзка“ в предотвратените атентати във Франция

Реда Крике е живял в кв. "Иксел" в Брюксел

8 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Терористът, задържан миналата седмица във Франция покрай напредналата подготовка на нов атентат в страната, Реда Крике живее в Брюксел, съобщават белгийските медии.
При спецакция снощи в Ротердам бе арестуван негов съучастник - Анис Б., френски гражданин, за когото се твърди, че е получил нареждане от "Ислямска държава" при пребиваването си в Сирия да извърши с Крике атентат във Франция. Заловени са още и трима алжирци.
В петък в Брюксел са задържани двама джихадисти, от които единият също е алжирец, свързан с убийството през 2001 г. от Ал Кайда на Ахмад Шах Масуд в Афганистан. Задържаният е бил пряко свързан с набирането на джихадисти за Сирия, както и с извършителите на атентатите от ноември в Париж.
Белгийският кризисен център поясни снощи, че броят на жертвите от атентатите в Брюксел е 34, ако се смятат и тримата самовзривили се терористи. До момента не е установена самоличността на трима загинали. Сред 28-те разпознати трупа са 15 жертви от летището и 13 от метрото. На летището са загубили живота си шестима белгийци, както и граждани на САЩ, Холандия, Швеция, Германия, Франция и Китай. В метрото са загинали 10 белгийци, както и по един гражданин на Италия, Швеция и Великобритания.