София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белгийските власти се опасяват от нови атентати

Издирванията на заподозрени в тероризъм продължават

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Прокуратурата в Белгия продължава издирването на предполагаеми терористи и се опасява, че те могат да организират нови атентати, предаде Франс прес.

"Все още издирваме заподозрени в тероризъм. Опасяваме се, че те се чувстват в безопасност след претърсванията“, заяви представител на белгийската прокуратура.

По думите му, правоохранителните органи се страхуват от ответна реакция на укриващи се терористи, аналогична на събитията от 22-и март 2016 година, когато прогърмяха два взрива в Брюксел, а жертви станаха 23 души.

В сряда прокуратурата в Белгия задържа в Брюксел двама души, които бяха обвинени в тероризъм. Обиските са проведени в сряда през нощта в брюкселския квартал „Андерлехт“ на шест адреса, в това число жилища и гаражи.

Полицаите задържаха четири души. По информация на медиите, те са свързани с велосипедния клуб „ездачи-камикадзе“. Един от членовете е бил в затвора за шест месеца, по обвинение за участие в терористична групировка.

По-рано държавните обвинители подчертаха, че делото не е свързано с атентата от 2015 година в Париж, взривовете в Брюксел от март 2016 година и с атентата на централната гара в Брюксел от 2017 година.

От 24-и март 2016 година, в Белгия действа повишено трето ниво на терористична заплаха, от четири възможни.