Гледай
на живо

Белград на протест срещу Вучич

10 000 души протестираха срещу президента

Белград на протест срещу Вучич Повече от 10 000 души протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и негова управляваща ... thumbnail text

Повече от 10 000 души протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и негова управляваща партия за осма поредна седмица. Протестиращите настояваха за по-голяма свобода на медиите като условие за свободни и честни избори.

Снощи протести имаше и в други градове на страната като Крагуевац и Кралево. Демонстрацията в столицата беше свикана от Алианс за Сърбия – група от около 30 опозиционни партии и организации. Хората носеха плакати, на които беше изписано „Започна се!“ и скандираха „Вучич е крадец“. Президентът вече заяви, че няма да склони глава пред исканията на опозицията за изборна реформа и повече свобода на медиите „дори и да излязат 5 милиона по улиците“.

"Стига са ни занимавали с главнокомандващия и с това колко часа спи на ден. Искаме да ни управляват нормални хора, които ще работят за това, за което им плащаме. Искаме да ни напишат как ще ги контролираме, как ще ги сменяме когато се провалят, но и да се подпишат под този документ", каза пред множеството артистът Бранислав Трифунович, който е един от организаторите на протеста. "Вучич, това е твоят край...Нашата крайна цел е да стигем до пълна блокада, да не плащаме нищо, да стигнем до пълно гражданско неподчинение", каза от своя страна друг известен артист Никола Койо.

Първият протест бе организиран на 8-ми декември 2018 г. поради пребиването с метални пръти на лидера на "Сръбска левица" Борка Стефанович. Той бе жестоко пребит, заедно с още двама негови активисти преди партийна среща в Крушевац на 23 ноември. Поради окървавената му риза и глава участниците в протестите носят транспарант - "Стоп за кървавите ризи".

Организаторите на протестите срещу режима на Вучич искат да получат 5 минути по РТС, за да може гражданите да бъдат информирани за протестите, оставките на директора и на главния редактор в телевизията, задържане на поръчителите и убийците на Оливер Иванович, както и тези на побоя над журналиста Милан Йованович. Те искат и оставката на вътрешния министър Небойша Стефанович.

Слоганът "Един от пет милиона" последва коментара на сръбския президент Александър Вучич, че няма да изпълни никакво искане от опозицията, колкото и да са излезлите на улицата, за да протестират, дори и да се съберат пет милиона души и колкото и дълго да продължат протестите.