Гледай
на живо

Белият дом отказа да сътрудничи за разследването срещу Тръмп

Разследването било „безпочвено“ и „невалидно според Конституцията“

Белият дом отказа да сътрудничи за разследването срещу Тръмп Белият дом официално отказа на Конгреса на САЩ да сътрудничи за проверката на Доналд Тръмп, започнат... thumbnail text

Белият дом официално отказа на Конгреса на САЩ да сътрудничи за проверката на Доналд Тръмп, започната от депутатите. В писмо, изпратено до лидерите на Демократическата партия в Конгреса от президентството казват, че разследването е "безпочвено" и "невалидно според Конституцията", предаде БГНЕС.

Три комисии на Камарата на представителите разследват действията на президента Тръмп. Те проверяват дали трябва да бъде активирана процедура за свалянето му от поста заради незаконни действия. Подозренията са, че Тръмп е опитал да използва държавна помощ за Украйна (400 млн. долара) като разменна монета, за да накара украинците да разследват основния му политически опонент Джо Байдън и сина му Хънтър.

Писмото беше изпратено часове, след като Белият дом забрани на посланика на САЩ в Европейския съюз да даде показания пред разследващите. То беше адресирано до лидера на демократите в долната камара на Конгреса Нанси Пелоси и председателите на трите парламентарни комисии, които провеждат разследването.

В писмото, подписано от юридическия съветник на Белия дом, се казва, че "демократите се опитват да подменят резултата от изборите от 2016 г.", както и че "президентът Тръмп няма да участва в партийното и неконституционно разследване".