София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белият дом ще запазва публикациите в Туитър на Доналд Тръмп

Те ще се пазят като част от историята

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Белият дом увери, че Националното управление за архиви и документация съхранява всички съобщения на американския президент Доналд Тръмп в микроблога му в Туитър, включително коригираните и заличените, съобщава Асошиейтед прес.

Въпросът за съхраняване на съобщенията на Тръмп в социалните мрежи възникна след няколко случая на корекции и поправки на записи, на американския лидер. Според американското законодателство всички подобни послания е необходимо да бъдат архивирани за историята.

Двама сенатори демократи Клеър Макскил и Том Карпър са се обърнали към архивната администрация на САЩ с искане да предостави информация по този въпрос.

Сенаторът Дейвид Ферарио съобщи в писмо, че архивът е свързан с представители на Белия дом и препоръчва да бъдат запазени всички съобщения на американските лидери. Администрацията на президента заяви, че следва препоръката.

Практически Тръмп ежедневно коментира в Туитър сутрешните и вечерни новинарски предавания на каналите „Fox News“ и „CNN“, освен това цитира и вестниците „New York Times“, „Washington Post“ и „Washington Times“.

При това президентът на САЩ често хвали „Fox News“ и критикува „CNN“ и „New York Times“ като заявява, че те произвеждат „фалшиви новини“.

Личният акаунт на Тръмп в Туитър е следван от около 27,4 милиона последователи, а официалният акаунт на президента – повече от 16 милиона.