Гледай
на живо

Белодробна операция за българи в чужбина – възможна

Договорът с болницата във Виена е подновен

Белодробна операция за българи в чужбина – възможна Белодробни операции за българи във Виена отново възможни от тази година. Подновената възможност ще е... thumbnail text

Белодробни операции за българи във Виена отново възможни от тази година. Подновената възможност ще е факт до няколко седмици. Оказва се, че това решение е най-изгодно като цена и разстояние от страната ни.

Припомняме ви, че проблемът с изпращането на българи нуждаещи се от белодробна операция се задълбочи. Европейските клиники отказаха да оперират български пациенти, защото липсва договор между България и Евротрансплант. От МЗ обаче твърдят, че такъв договор има. Във виенската болница бяха оперирани 7 нуждаещи се от операцията български граждани, а след това отказа прием на още български пациенти.

В първите две седмици на месец октомври миналата година, трима души починаха, докато чакат трансплантацията. У нас такива операции не се правят.

След преговори с лекари от Хановер и Истанбул се стигна до решение специалисти да обучават български лекари и да извършват трансплантациите у нас. Белодробни трансплантации у нас ще се правят само на две места - в болница "Лозенец", известна като бившата Правителствена болница, както и Университеската "Света Екатерина".

Изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев е на мнение, че липсва добър бронхолог, без когото белодробните трансплантации са обречени. Междувременно от Агенцията по трансплантация продължават да водят преговори с европейските клиники. В разрешаването на проблема са се включили дори посланици.