София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бенчо Бенчев излезе от ареста

Ем. Йорданов: Мутрите работят добре с всички партии

6 годиниКрими 5 Боряна Райчева

Тази сутрин общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун, както и останалите задържани с Митьо Очите в Истанбул бяха освободени от ареста на бургаската полиция. Те остават без обвинения за участие в организирана престъпна група. Задържаните са били разпитани като свидетели по досъдебното производство за организираната престъпна група.
 
Образувано е ново разследване на Бенчо Бенчев, той ще бъде разследван и за пране на пари. 
 
Към момента Димитър Желязков все още се намира в турски арест. Останалите задържани са преведени в България късно през нощта на 4 срещу 5 август. Димитър Желязков с прякор – Митьо Очите, бе обявен миналата седмица, след мащабна спецакция в Бургас, за издирване с червена бюлетина на Интерпол за ръководене на престъпна група за рекет, лихварство и изнудване. Според полицията Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция само няколко часа след издаването на европейската заповед за ареста му. Той е минал границата с лек автомобил, собственост на фирма на зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. На името на Бенчев са били резервирани и стаите в хотела в Истанбул, където бяха задържани Митьо Очите и останалите седем души.
 
Още вчера бяха направени обиски в дома на Бенчев – открити са пари, оръжия, боепрпаси и черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на лидера на организираната престъпна група – Димитър Желязков.
Веднага след ареста на Бенчев, лидерът на БСП Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро партията се разграничиха от него. Те огласиха подробността, че Бенчев не е член на партията, а е участвал в листата за общински съветници през 2015 г. като гражданска квота и поискаха той незабавно да напусне Общинския съвет на Бургас.
 
Експертен коментар по арестите направи бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. Пред Националното радио той заяви, че в акцията няма, цитирам, „никакъв сценарий“, а „всичко е прекалено очевидно“.
 
Ексминистърът прогнозира, че този път Митьо Очите ще бъде осъден по общия ред и присъдата му ще бъде по-висока – поне 8 години затвор ефективно.  По повод участието на общинския съветник от БСП в престъпните схеми,  Йорданов коментира: „За съжаление, българинът е склонен да гласува за мутри и то за какви ли не длъжности – като започнем от селски кмет и стигнем до най-високите длъжности в управление на държавата. Не бих се учудил, ако някой ден осъмнем и с президент – мутра“. 
 
Според Йорданов„Хора с този профил имат добри контакти във всички партии. Не мислете, че той се е ограничил с БСП и ДПС“ Припомням, че през 2008 г. Митьо Очите се призна за наркобос пред Бургаската окръжна прокуратура и по-късно сключи споразумение със съда. Това му позволи да ръководи своя бизнес като лидер на подземния свят по Черноморието, въпреки, че бяха доказани неговите престъпни схеми.