София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Берлин иска преговори между Доналд Тръмп и Си Дзинпин

„Търговската война заплашва световната икономика“

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Берлин призова Вашингтон и Пекин да седнат на маса за преговори, информира Euronews.

Министърът на финансите на Германия Олаф Шолц заяви, че нова ексалация между свърхсилите ще удари световната икономика. 

„Всички трябва да запазват спокойствието, да придържат негативната реторика и да се върнат на масата за преговори“, призова министърът.

Берлин има усещане за уязвимост, тъй като на много от китайските фабрики се използва германско оборудване. А намаленото търсене на промишлените машини не е в интерес на Германия.

Това обаче е на път да се случи, ако митата от 10% за китайски стоки влязат в сила в САЩ по искане на Доналд Тръмп вече от 1 септември 2019 г.

След като обвини Китай във валутни манипулации, а юанът се срина рекордно до 7 за долар, Доналд Тръмп смекчи „удара“ през своя Twitter.

“Oгромните суми пари от Китай и други части на света се вливат в Съединените щати заради сигурността, добрите инвестиции и лихвените проценти! Заемаме много добра позиция. Компании идват в САЩ в голям брой. Прекрасно е да го наблюдаваме!“, написа стопанинът на Белия дом.