София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Берлин прие обновената концепция за гражданска защита

Предвижда се проверка на скривалища, попълване на резерва с костюми за радиоактивна и химическа защита, построяване на кладенци за вода

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Правителството в Берлин прие спорната обновена концепция за гражданска защита. С нея властите вече разполагат с план за действие при война, терористична или кибератака.

Новата концепция за гражданска защита се свързва със службата за защита от природни катастрофи, както и с други институции и подготвя населението за военна или терористична заплаха. 

Малко по-късно министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер ще представи официално новия план пред обществеността. Той предвижда проверка на изправността на всички скривалища, попълване на резерва с костюми за радиоактивна и химическа защита, ваксини срещу едра шарка и антибиотици, построяване на кладенци за вода във всеки германски град, които да могат да снабдяват населението с питейна вода за 14 дни, препоръка към гражданите да се запасят с храна и вода за 10 дни, както и възможност за евентуално връщане на редовната военна служба. 

Освен Германия, НАТО също се подготвя за хибридна война. Причината за тези мерки е, че готовността за защита от конвенционални нападения вече е морално остаряла, а заплахите днес са нови. Експертите се страхуват най-вече от евентуални терористични или кибератаки, които могат да лишат населението от продукти от първа необходимост, както и от пропаганда или скрити военни действия, каквито е обвинявана Русия, че извършва в Украйна.