София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бетономорие с декларация срещу правителството

Те определят правителството като деградирало конституционните си функции

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От "Бетономорие" излязоха с декларация, в която изразяват разочарованието си от днешното решение на правителството да отхвърлят ветото на президента Румен Радев. 

Ето целия текст: 

"Ние хората и организации зад групата Бетономорие сме разочаровани, но не изненадани, че днес народните представители на ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и Воля отхвърлиха ветото на Президента на Република България върху противоконституционните изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Така парламентът днес прие измененията на закон, ограничаващ конституционните права на собственост, свободно придвижване и здравословна околна среда, нарушаващ конституционният принцип на правовата държава и неизпълняващ задължението ѝ за опазване на природата и биологичното разнообразие.

С това си гласуване депутатите нарушиха и собственото си желание за дискусии с гражданското общество и защитата на всички интереси в полза на няколко стотин концесионери на плажове и незаконни собственици на имоти върху крайбрежната плана и ивица и дюните.

С тези разпоредби депутатите де факто забраниха съществуването на къмпинги и движението с кемпъри по черноморското крайбрежие и узакониха унищожаването и застрояването на ембрионалните дюни в България.

В същото време, народните представители не предприеха никакви действия, за да поправят ЗУЧК по отношение на участието на Министъра на туризма в устройствените политики и актуализирането на кадастралната карта и кадастралните регистри, които са несвойствени за министерството – без административен капацитет за осъществяването на тези дейности.

Това гласуване за пореден доказаха, че народните представители даже не разбират какво гласуват, в пълна правна немощ, която логично е довела до смешните 10 % доверие в тяхната дейност и тонове законодателен отпадък.

Гласуването днес е поредното типично властническо волеизявление, в разрез с принципите на всяка демократична държава с парламентарно управление.

Ние гражданите и организациите стоящи зад групата Бетономорие, се отказваме от по-нататъшни срещи и дискусии с представителите на това Народно събрание и този Министерски съвет. Ние очакваме институцията на омбудсмана на Република България да внесе този противоконституционен закон в Конституционният съд, каквато воля вече беше заявена от г-жа Мая Манолова.

Като лица и организации се обръщаме към гражданите на България – нашата родина все повече се отдалечава от идеалите на нейните създатели и от нашите мечти. Властите все по-често нарушават съзнателно човешкото достойнство на гражданите, нашите свободи и права, погазват принципите на демокрацията, равенството и правовата държава и отхвърлят ценностите на плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта и солидарността .

Ние намираме настоящето народно събрание за напълно деградирало конституционните си функции. Слабата и частично завладяна съдебна власт не може да защити нашите права и честни избори. За това ние се обръщаме към Вас да ни подкрепите в искане към правителствата на всички страни членки на Европейския съюз, към Европейския парламент и Европейската комисия за започване на процедурата по чл.7 от договора на Европейския съюз за ограничаване правата на Република България в ЕС заради тежки нарушения на ценностите на съюза.

Ние предприемаме тази стъпка с голямо нежелание, но не виждаме по какъв друг начин може да защитим правата на българските граждани, след като нито една от трите власти – законодателна, съдебна и изпълнителна няма доверието на повече от 20% от нас българите и всяко едно тяхно действие и ежедневно бездействие застрашава здравето или живота на отделни групи граждани, на нашите деца и родители, опазването на ценностите ни и бъдещето на родината ни."