София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без бензинови и дизелови коли в Калифорния от 2040 г.

Някои европейски държави забраниха автомобили с двигатели с вътрешно горене

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Пълна забрана на използването на автомобили с бензинови и дизелови двигатели – тази мярка подготвя американският щат Калифорния. Засега подобен ход само се обсъжда от власта, като влизането му в сила е предвидено за 2040 г., съобщава агенция Bloomberg. Известно е, че от 2040 г. и три от най-големите европейски държави – Франция, Великобритания и Германия, също трябва да забранят използването на превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Други страни от Стария континент – като Норвегия и Холандия, предвиждат това да стане още по-рано – съответно през 2025 и 2030 г.

Подобни планове има също в Китай, както и в Индия, където дори се обвързаха с конкретна дата – 2030 г. Индийското правителство вече обяви, че оттогава в страната ще се произвеждат само „екологично чисти” превозни средства, като вече се взимат и мерки в тази посока. Първата от тях е обявяването на правителствена поръчка за закупуването на 10 000 електромобила, които са предназначени държавните чиновници в страната.