София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Без казина и спортни залози в Албания

Промените се въвеждат влизат в сила в края на годината

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Албания повежда жестока война с хазарта. Депутатите в 140-местния парламент на страната приеха вчера със 75 гласа "за"  закон, с който ще затвори почти всички казина. Освен това се забраняват всякакви форми на спортни залагания, включително и онлайн.
 
Мярката е опит за борба с пристрастяването към хазарта и уреждането на спортни събития. Другата й цел пък е да се опази бюджетът на домакинствата в страната.
 
Очаква се промените да влязат в сила в края на 2018-та гоина.
Предвиждат се все пак изключения. Те ще се отнасят за големите казина в хотели, а също и за националната лотария и телевизионното бинго, които се излъчват в момента по албанската телевизия. Специално за столицата Тирана това означава според "Болкан инсайт", че в центъра ѝ ще остане само едно казино.
 
Според анализаторите мярката може да се окаже голям удар срещу икономиката на страната, тъй като през последните десетилетия хазарта в Албания осигуряха приход от около 700 милиона евро годишно.
Представители на бизнеса вече заявиха, че ще искат компенсации, а председателят на  една от браншовите им асоциации каза, че щетите от едностранно прекъснатия лиценз тепърва се изчисляват.
 
"Ние водим яростна война със злото, което се е вкоренило дълбоко в нашето общество през годините", заяви премиерът на страната социалдемократ Еди Рама преди вчерашния вот.
 
Представители на управляващите заявиха също, че  са получили заплахи заради гласуването на закона. Председателят на комисията по икономика в парламента Ерион Браче прочете по време на заседанието бележка, която по думите му гласи: "Разправяш се с нас, ние ще се разправим с децата ти," предаде "Болкан инсайт".
 
Гласуването идва на фона на бойкот от страна на опозицията на парламентарните заседания от края на лятото.