София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Без нобелов лауреат за литература през 2018 г.

Шведската академия отказа да връчи наградата

6 годиниКултура 7 Боряна Райчева

Шведската академия, която отговаря за Нобеловата награда за литература,  реши да не присъжда наградата тази година, съобщи ТАСС .

Церемонията е отменена за 2019 година. Тази информация се определи от много медии като историческа, тъй като последният път, когато наградата не е присъдена, е било по време на Втората световна война.

"Днес Шведската академия реши, че лауреатът за 2018 за Нобелова награда за литература ще бъде обявен и заедно с победителя от 2019 г. Седем пъти преди Шведската академия е решавал  да не присъди Нобеловата награда за литература  - 1915, 1919 1925, 1926, 1927, 1936 и 1949", обясняват от академията.

Това решение бе взето на фона на факта, че броят на членовете на Академията е намалял и че "доверието в света към нея е отслабнало", се казва в доклада.

"Работата по определянето на победителя ще продължи през цялата година, както и преди, но на Академията е необходимо време, за да си възвърне силата си, за да привлекат по-голям брой активни членове и да възстанови доверието в дейността си преди следващия победител да бъде обявен", се казва съобщени на Шведската академия до пресата.

Според правилата, за приемането на нови членове в академията е необходим кворум от 12 души, въпреки че обикновено мнозинство от осем души са достатъчни, за да гласуват за Нобеловата награда. Въпреки това, понастоящем, след скандала в академията, на практика в него са останали 11 писатели. Достоверността на избора на лауреат на Нобелова награда с такъв малък брой гласове може да стане спорен, както вече бе обявено от Нобеловата фондация.