Гледай
на живо

Без нобелов лауреат за литература през 2018 г.

Шведската академия отказа да връчи наградата

Шведската академия, която отговаря за Нобеловата награда за литература,  реши да не присъжда наградата тази година, съобщи ТАСС .

Церемонията е отменена за 2019 година. Тази информация се определи от много медии като историческа, тъй като последният път, когато наградата не е присъдена, е било по време на Втората световна война.

"Днес Шведската академия реши, че лауреатът за 2018 за Нобелова награда за литература ще бъде обявен и заедно с победителя от 2019 г. Седем пъти преди Шведската академия е решавал  да не присъди Нобеловата награда за литература  - 1915, 1919 1925, 1926, 1927, 1936 и 1949", обясняват от академията.

Това решение бе взето на фона на факта, че броят на членовете на Академията е намалял и че "доверието в света към нея е отслабнало", се казва в доклада.

"Работата по определянето на победителя ще продължи през цялата година, както и преди, но на Академията е необходимо време, за да си възвърне силата си, за да привлекат по-голям брой активни членове и да възстанови доверието в дейността си преди следващия победител да бъде обявен", се казва съобщени на Шведската академия до пресата.

Според правилата, за приемането на нови членове в академията е необходим кворум от 12 души, въпреки че обикновено мнозинство от осем души са достатъчни, за да гласуват за Нобеловата награда. Въпреки това, понастоящем, след скандала в академията, на практика в него са останали 11 писатели. Достоверността на избора на лауреат на Нобелова награда с такъв малък брой гласове може да стане спорен, както вече бе обявено от Нобеловата фондация.