Гледай
на живо

Без пенсия, ако ти изчезнат документите

От началото на годината 14 хил.души не могат да докажат трудовия си стаж

Без пенсия, ако ти изчезнат документите Около 78 българи остават всеки ден без пенсия, а причината е изчезнали документи. Жертви стават служ... thumbnail text

Около 78 българи остават всеки ден без пенсия, а причината е изчезнали документи. Жертви стават служители на закрити или фалирали фирми , показва справка на „Монитор“. Само в първата половина на тази година НОИ е отказал доказване на стажа на 14 060 души. От НОИ обясняват, че отказват да издават удостоверения, ако фирмите не са предали ведомостите си при тях, ако имат правоприемник или в документацията на осигуреното лице има периоди, за които липсват данни. От кандидат-пенсионерите се изисква да намерят правоприемниците на фирмата, за да докажат, че са работили там и колко време са работили. Друг проблем бил непознаването на нормативната уредба при прекратяване на трудовия договор. Честа причина била и загубена трудова книжка.

Проблем се оказва и че в много случаи при прекратяване на договора лицата не предоставяли книжката си за да се попълни стажът.  Ако все пак не успеем да докажем стаж, съществува и още една възможност - по съдебен път. За да се установи стажът, пред съда трябва да се представи удостоверение, издадено от осигурителя, при който е придобит, или от лице, което съхранява книжа и ведомости за заплати.