София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без пенсия, ако ти изчезнат документите

От началото на годината 14 хил.души не могат да докажат трудовия си стаж

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Около 78 българи остават всеки ден без пенсия, а причината е изчезнали документи. Жертви стават служители на закрити или фалирали фирми , показва справка на „Монитор“. Само в първата половина на тази година НОИ е отказал доказване на стажа на 14 060 души. От НОИ обясняват, че отказват да издават удостоверения, ако фирмите не са предали ведомостите си при тях, ако имат правоприемник или в документацията на осигуреното лице има периоди, за които липсват данни. От кандидат-пенсионерите се изисква да намерят правоприемниците на фирмата, за да докажат, че са работили там и колко време са работили. Друг проблем бил непознаването на нормативната уредба при прекратяване на трудовия договор. Честа причина била и загубена трудова книжка.

Проблем се оказва и че в много случаи при прекратяване на договора лицата не предоставяли книжката си за да се попълни стажът.  Ако все пак не успеем да докажем стаж, съществува и още една възможност - по съдебен път. За да се установи стажът, пред съда трябва да се представи удостоверение, издадено от осигурителя, при който е придобит, или от лице, което съхранява книжа и ведомости за заплати.