София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БЕЗ ШЕСТВИЕ ЛУКОВМАРШ?

Провеждането на факелното шествие е под въпрос

9 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Столична община не е съгласувала провеждането на факелното шествие Луковмарш и така то остава под въпрос. Участниците ще могат само да поднесат цветя на паметника на генерал Христо Луков. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.
Провеждането на шествието е насрочено за събота, 14 февруари. Припомняме, че БСП и ДПС заклеймиха шествието и поискаха от кмета да забрани провеждането на факлено шествие. Мотивите на БСП Лява България бяха, че София не трябва да се превръща в арена на шокиращи прояви на насилие на расова основа. От левицата твърдят, че провеждането на Луковмарш компрометира столицата и провокира по арогантен начин прогресивномислещите хора.
Днес ДПС също заклейми провеждането на марша и призоваха да се даде отпор на провеждането.
По традиция от 2003 г. насам в средата на февруари националистически формации организират шествие в памет на генерал Христо Луков.
Припомняме, че миналата година Йорданка Фандъкова беше забранила провеждането на проявата, но въпреки това шествието се състоя.