София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Без скок на максималния осигурителен доход

Противното би било удар по икономиката на страната

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Против повишаването на максималния осигурителен доход се обявиха днес вицепремиерът Валери Симеонов и представители на работодателските организации у нас. Имаше идея прагът да скочи от 2600 лева на 3000 лева, но според властта това било нарушаване на предизборната програма на правителството и би било удар по икономиката на страната.

Председателят на КРИБ и собственик на футболен клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев, заедно с колегите си от Асоциацията на организациите на работодателските организации в България (АОРБ) вкупом се оплакаха от вдигането на максималния осигурителен доход – от 2600 до 3000 лева. Специално Домусчиев обяви, че Тристранката не работи. Той и Васил Велев изтъкнаха, че с вдигането на осигуровките не се помага на малкия и среден бизнес. Освен това, според Домусчиев, с Валери Симеонов имало единомислие по въпроса, защото Симеонов идвал от бизнеса.

Освен това на срещата между Симеонов и бизнеса в Министерски съвет страните са се договорили да бъде преустановена практиката работодателите да плаща първите три дни от болничните на служителите. По думите му, това е била временна мярка заради тежката финансова криза, но на този етап вече не е необходимо, имайки предвид ръстовите показатели на икономиката на държавата.

Симеонов коментира и Закона и за хората с увреждания – бизнесът и Симеонов категорично са против задължителните квоти за хора с увреждания. Те поискаха това да отпадне. Според вицепремиера, ако един работодател има нужда от работници, той би наел и хора с увреждания. „Към настоящия момент има остър недостиг на работна ръка и няма работодател, който не би назначил на работа инвалид, стига да му върши работа. В тези текстове има един прикрит популизъм“, каза Валери Симеонов.

Припомняме, че става въпрос за следните обсъждани изисквания - работодатели с 20 до 49 работници трябва да назначат поне един човек с увреждане; с 50 до 99 – двама служители с увреждане; със 100 и над 100 – 4% от средносписъчния им състав. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, конкретната фирма трябва да внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 30 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.