София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БЕЗ СЪГЛАСИЕ ЗА ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА

ГЕРБ и РБ не успяха да се разберат за втората пенсия

9 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

ГЕРБ и Реформаторският блок не успяха да се разберат за втората пенсия. Двете политически партии не постигнаха съгласие относно това дали хората да избират еднократно дали да оставят парите си за втора пенсия в частен фонд или да ги прехвърлят в Националния осигурителен институт.
Според законопроекта за пенсионната реформа през 2015-та година хората, родени след 1959 година, трябва да потвърдят, че искат парите им за втора пенсия да останат в избрания от тях частен пенсионен фонд. Ако не го направят то парите ще бъдат прехвърлени в НОИ.
Днес финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Румяна Бъчварова и депутатите от РФ Радан Кънев, Борислав Великов и Найден Зеленогорски, имаха различия в становищата си.
Радан Кънев заяви, че е искал да чуе аргументи защо това решение трябва да се вземе толкова спешно, а Владислав Горанов каза, че мандатоносителят, т.е. ГЕРБ, не е длъжен да се съобразява с мнението на партии, които имат подкрепа от 4-5%.
Горанов заяви още, че отговорността за управлението пада изцяло на ГЕРБ и никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и управляващата партия да носят отговорността за финансовата стабилност на страната.
Въпреки това, че двете политически сили не успяха да се разберат, ГЕРБ ще внесе законопроекта за пенсионната реформа.