София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без вредни храни в училище - мисия възможна!

В столичното 119-то училище родителите преценяват каква храна да се продава на децата им

пропускане
5 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Малката Виолета от столичното 119-то училище е едва на 10 години, но вече знае, колко е важно човек да се храни здравословно. От известно време момичето може да избира онлайн менюто си за обяд в училищния стол.

"Това е много хубаво, защото ни улеснява. Вместо да идваме по-рано сутрин, за да си купуваме купони и да мръзнем, вечче можем просто през интернет вечерта, а е още по-хубаво, защото има две мнюта. Който не харесва едното може да си избере другото. Така се храним по-здравословно за по-здравословен живот."

Въпреки това Вили признава, че понякога се изкушава и тайно от своите родители си купува чипс или шоколад. Това обаче в нейното училище вече няма да е възможно. От 1-ви април родителите на Вили и тези на нейните съученици ще имат пълен контрол върху това какво точно си купуват децата им от училищната лавка. За целта ще се използва специална карта.

"То е свързано с продуктите, които са в училищните лавки. Пълният асортимент на продуктите се качва отново онлайн. Могат да се чекират допустими и недопустими продукти. И при заплащане с тази карта веднага излиза дали храната е позволена или не.", разказа за Евроком Симеон Ангелов, зам.-директор на 119-то СОУ

Пазаруването ще става със картата, която децата вече използват и в столовата. Всеки родител сам ще преценява с каква сума да я зареди. Най-интересното е, че това нововъведение не е скъпо.

"За училището не коства абсолютно нищо като финанси. Има само такса поддръжка на картата, която не е по-различна от тази на една дебитна карта,", обяснява зам.-директорът.

Тази такса се поема от родителите и е в размер на три лева месечно. Чрез нея се решава и още един проблем - децата не носят в себе си банкноти. По подобен модел вече започват работа и от още десет столични училища.