Гледай
на живо

Без втори лифт над "Банско"

Съдът отмени промените за парк "Пирин"

Без втори лифт над "Банско" Нов лифт в Банско няма да има, засега. Върховният административен съд окончателно отмени промените в... thumbnail text

Нов лифт в Банско няма да има, засега. Върховният административен съд окончателно отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин".

Промените бяха внесени от Валери Симеонов и Нено Димов. Сред основните привърженици за изграждане на нови писта и лифт над Банско са концесионерът на ски-зоната - фирма "Юлен". Така, гласуваните от кабинета преди две години промени, които доведоха до протести на природозащитници, няма да влязат в сила.

Делото започна след жалба на Министерския съвет и министъра на околната среда и водите, след като миналото лято тричленен съдебен състав реши, че промените нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

И двата състава на Върховния административен съд обясняват, че на такива места законодателството ни разрешава само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови.

Министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона, се казва още в съдебното решение.