София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без втори лифт над "Банско"

Съдът отмени промените за парк "Пирин"

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Нов лифт в Банско няма да има, засега. Върховният административен съд окончателно отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин".

Промените бяха внесени от Валери Симеонов и Нено Димов. Сред основните привърженици за изграждане на нови писта и лифт над Банско са концесионерът на ски-зоната - фирма "Юлен". Така, гласуваните от кабинета преди две години промени, които доведоха до протести на природозащитници, няма да влязат в сила.

Делото започна след жалба на Министерския съвет и министъра на околната среда и водите, след като миналото лято тричленен съдебен състав реши, че промените нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

И двата състава на Върховния административен съд обясняват, че на такива места законодателството ни разрешава само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови.

Министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона, се казва още в съдебното решение.